MIT
HOL

Állandó és időszakos kiállítások

Terület: VÁCI TÉRSÉG

Dunakeszi Révnél lévő, részben feltárt kikötőerőd 2000-ben bukkant elő egy magánház építése során. Mivel a tulajdonos úgy döntött, hogy ezt a Kincset megosztja a nagyközönséggel  megkezdődött a feltárást. A régészeti munkálatokat a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Mráv Zsolt régész, muzeológus vezetésével végezték 2002-től.

A magánház műemléki szempontok szerinti áttervezése, speciális tervezést igényelt, megvalósítása Dr. Mezős Tamás tervei alapján készültek el. A 2004-ben műemlékké nyilvánított „erőd” 2008 nyarán a Pannonia Limessel együtt bekerült az UNESCO Világörökség programjába, amelynek megvalósításához Magyarország elnyerte a szükséges pályázatot. Ez azt jelenti, hogy a Dunakeszin lévő „késő- római kikötőerőd”, hamarosan a Világörökség részévé válik.

Az Erőd, mint kulturális helyszín – állandó kiállítás

A közelmúltban egy látványos régészeti kiállítás nyílt a római falak mellett, ahol tablók, eredeti tárgyak és másolatok mutatják be a Dunakanyar katonai jelen­tőségét, védelmi rendszerét és persze magát a dunakeszi kikötőerődöt. Ezekből megismer­hetjük a tragikus sorsú építtető császár, I. Valentinianus szemé­lyét, továbbá a római katonák viseletét, fegyverzetét, és megtud­hatjuk hogyan éltek, milyen tárgyakat használtak az erőd falai között a késői birodalom e vészterhes évtizedeiben. Az érdek­lődök beleélhetik magukat az építkezésen dolgozó katonák mindennapjaiba, megemelhetik és megtapasztalhatják, hogy milyen nehéz is egy római falazótégla. Aki pedig a birodalom határa vagy a szomszédos barbár tör­zsek érdekelnek, annak filmvetí­tés és tablókiállítás segít az időutazásban.

Az Erődben kétféle állandó kiállítás tekinthető meg. Az egyik az ásatások során előkerült leletekből, amely az erődben élők mindennapi életéről tanúskodik, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumtól – ebből a korból származó- vitrinekben elhelyezett leletekből áll, a másik kiállítás Dr. Visy Zsolt professzor által összeállított, a kort részletesen feldolgozó 15 különböző tablóból áll.

Fentieken kívül a Kiállítás az alábbi szolgáltatásokkal is vendégei rendelkezésére áll:

- Történelem és múzeumi órák, foglalkozások, illetve táborok szervezése.

Az iskolában tanultak elmélyítéséhez, egy valóságos „megfogható” helyen való bemutatásához, az egyik legjobb lehetőségű helyszín hazánkban a Kiállítóhely. Célunk az, hogy ne csupán információkat, adatokat közöljünk, hanem élményt is nyújtsunk, ami további felfedezésre, kulturális, történelmi, turisztikai érdeklődés kialakulásához vezethet. A múzeumi óra természetes része a kiállítás megtekintése, feldolgozása. A programok során - igény szerint - kiscsoportos foglalkozásokat, interaktív elemeket, kézbe vehető műtárgyakat, a korszak tárgyi világát felidéző alkotómunkát váltogatva alkalmazunk külső szakemberek bevonásával.

Hagyományosan, a nyári időszakban a városi táborozó fóti, gödi, dunakeszi gyermeknek lehetősége nyílik, hogy Alapítványunk szervezésében a Kiállítás és partnerei segítségével megismerhessék településünk ókori hagyományait. A diákok körében nagy népszerűségnek örvend az interaktív légiós bemutató, és harci játékok. A légiós bemutatót rendszerint kiegészíti az ókori Róma polgárainak életéről, hétköznapjairól és ünnepeiről szóló a Kiállítóhelyen szervezett- korosztálynak megfelelő - tárlatvezetés, foglalkozások, vetítések.