MIT
HOL

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás, Dunakeszi

Terület: VÁCI TÉRSÉG
Tegye a programot: A kosárba

Akik a Duna bal partja mentén, a Dunakanyar kedvelt kirándulóhelyeire utaznak nem számítanak arra, hogy a Római Birodalom határfolyójának túlpartján is római katonai erődítmények álló romjaival találkozhatnak.

Ezt az élményt élhetik át azok, akik a Budapesttől északra fekvő Dunakeszin, a rév közelében, a hangulatos folyóparti utcán sétálnak és megállnak a Dunasor 28-31. számú házak magas támfala előtt. Itt egy leszakadt faltömböt láthatnak, amelyről sokáig csak kevesen tudták, hogy egykor egy barbár földre előretolt római erőd falaihoz tartozott. Hála Dunakeszi diákságának, erre ma már egy ismertető tábla is felhívja a figyelmet.

A látnivalók azonban nem korlátozódnak erre a faltömbre. A 2004 óta műemlékké nyilvánított Duna sor 28. számú ház kertjében és alagsorában – köszönhetően példaértékű összefogásnak - megtekinthetők nemcsak ennek az erődnek magasan megmaradt látványos falai és egy tornya, hanem kiállítás mutatja be az erőd történetét és a területén előkerült régészeti leleteket.

Az erőd látható maradványai Dunakeszit is hamarosan UNESCO világörökségi helyszínné tehetik, hiszen folyamatban van a birodalmi Duna határ magyarországi szakaszának Világörökséggé nyilvánítása, amelyet Magyarország 2018. január 31-én benyújtott az UNESCO Világörökségi közpntjához. Ezen a listán nemcsak a Duna jobb, hanem a bal part erődítményei is szerepelnek, közdük a Dunakeszi Késő-római kikötőerőd.

FELHÍVJUK A FIGYELMET, hogy az

Aktuális programok (LÁTOGATÓI IDŐPONTOK)

aloldalon megjelenítjük az előre egyeztetett csoportos látogatói időpontokat, amelyekhez az ott leírt mennyiségi feltételekkel lehet jelentkezni. A jelentkezési szándékát mailban, vagy telefonon kérjük előre jelezni!

 

Erőd az ókorban

Az Erőd és környékének története A Dunántúl északkeleti részében élő, Augustus...

Az erőd feltárása és szerkezete

A Dunakeszin zajló régészeti ásatások alapján viszonylag pon­tos képet alkothatunk arról, hogyan is nézhetett ki ez a...

Állandó és időszakos kiállítások

Dunakeszi Révnél lévő, részben feltárt kikötőerőd 2000-ben bukkant elő egy magánház építése során....

Aktuális programok (LÁTOGATÓI IDŐPONTOK) és múltbéli események bemutatása

- 2018. február 25., vasárnap, 10.15 órától felnőtt előadás (a kis létszám miatt akár 15-20 fő külsős jelentkezése...

Alapítványi munka

Késő-római Kikötőerőd Alapítvány Alapító okirat (.pdf) Alapítványi beszámoló 2010-2011 (.pdf) Alapítványi beszámoló...